Webinar 'Beter slapen'
woensdag 22 januari 2025
Locatie: Radboudumc Experience Centre (Nijmegen)
Startdatum: 13 juni 2024, 9:00
Einddatum: 13 juni 2024, 17:00
Voor wie: Partners & vrienden
Op donderdag 13 juni nodigen wij al onze partners en vrienden uit voor ons Jaar Event 2024. Een dag waar uitwisseling, inspiratie en verbinding centraal staat. Een podium voor onze partners en vrienden, en een dag om te leren van elkaar!
Deze dag ligt de focus op ‘het verkleinen van gezondheidsachterstanden’ en ‘vitale medewerkers’. Deze komen terug in verschillende plenaire sessies en workshoprondes. Zo neemt Rob, ervaringsdeskundige in laaggeletterdheid, ons mee in zijn verhaal hoe om te gaan met laaggeletterdheid en achterstanden in basisvaardigheden. Als rode draad door de dag is er een interactief theater dat op ludieke wijze de uitdagingen binnen onze thema's bloot legt. Uiteraard is er ook ruimte om elkaar beter te leren kennen, nieuwe connecties te maken, en krachten te bundelen op thema’s.
Het wordt een interactieve dag met dagvoorzitter Eva Eikhout. Zij is programmamaker en presentatrice bij BNNVARA, en heeft haar roots in Nijmegen. Eva is kerngezond geboren met een afwijking aan haar ledematen. Ze heeft geen handen, geen ellebogen en geen knieën. Vanuit haar ervaring brengt Eva energie en inzichten op de thema's waar wij ons voor inzetten.
9.00 - 9.30 Binnenkomst en aanmelden
9.30 - 9.45 Opening door wethouder Cilia Daemen
9.45 - 10.30 Plenaire sessie over de 'Impact van lage basisvaardigheden'
10.30 - 10.45 Interactief theater
10.45 - 11.15 Pauze
11.15 - 12.15 Workshopronde 1
1.2. Laaggeletterdheid herkennen en bespreekbaar maken;
1.3. Blijvende vitale gewoontes op de werkvloer;
1.4. Verandering in zorg en onderwijs dmv omgevingsfactoren en veerkracht bij jongeren
1.5. Borging projecten: jouw project klaar voor de toekomst?
12.15 - 13.00 Lunch
13.00 - 13.30 Projecten preventiegelden
13.30 - 14.30 Interactief theater
14.30 - 14.45 Pauze
14.45 - 15.45 Workshopronde 2
2.1. Hoe zet je ervaringsdeskundigheid effectief in?;
2.2. Jong, Gezond en in Beweging; samenwerken voor een gezonde toekomst van de Nijmeegse jeugd;
2.4. Quite Fit brengt armoede in beweging;
2.5. In dialoog over grensoverschrijdend gedrag.
15.45 - 16.00 Pauze
16.00 - 16.30 Afsluitende plenaire sessie
16.30 - 17.00 Netwerken en napraten
Er vinden twee workshoprondes plaats, hieronder de workshops per ronde.
1.2. Laaggeletterdheid herkennen en bespreekbaar maken
Zelf ervaren om laaggeletterdheid te herkennen en bespreekbaar te maken? Jij kan ook iets betekenen voor mensen met beperkte basisvaardigheden. Dit vraagt wel om vaardigheden als signaleren en het gesprek aangaan. Doe een persoonlijke ervaring op. Door een gesprek te ervaren met iemand die tot de doelgroep laaggeletterde, lage basisvaardigheden behoort. Leer herkennen, bespreken en doorverwijzen in de workshop. Dit doen Jose Keetelaar en Doke Verstegen van de GGD op innovatieve wijze. Hoe …. dat houden ze nog even als verrassing.
1.3. Blijvende vitale gewoontes op de werkvloer
De werkvloer is een belangrijke plek waar gewerkt kan worden aan vitaliteit – als werkgever én als werknemer. Het nastreven van intrinsieke doelen, zoals gezondheid, relaties en persoonlijke ontwikkeling speelt hierin een belangrijke rol.
In deze workshop besteedt Roel Hermans (Bureau Objectief / LeefstijlLab www.gezondheidsgedrag.nl) aandacht aan het maken van een plan voor het werken aan jouw vitale voornemens. Dit doet hij aan de hand van de 30dagen methode – een onderbouwde gedragsstrategie om te werken aan persoonlijke doelen.
1.4. Verandering in zorg en onderwijs dmv omgevingsfactoren en veerkracht bij jongeren
De mentale gezondheid van kinderen en jongeren staat onder druk. Er wordt vaak gekeken naar wat er mis is met een kind of jongere en men vergeet daarbij om naar de omgevingsfactoren te kijken.
Hoe beïnvloeden omgevingsfactoren de mentale gezondheid? En hoe versterken we in deze tijd de veerkracht van kinderen, jongeren en hun omgeving om zo de mentale gezondheid te bevorderen? En wat kun je zelf als professional doen om de veerkracht te versterken? Deze vragen bespreken Desiree van de Lisdonk, Annelies Meun en Tim Roefs van Karakter tijdens deze interactieve workshop.
1.5. Borging projecten: jouw project klaar voor de toekomst?
Wil je weten hoe je je project duurzaam opzet en financieel borgt? Of het nu gaat om een LPA project dat vanuit GGiB gefinancierd is, of om andere groene en gezonde projecten; NOC-NSF heeft veel ervaring in het (sport-)verenigingsleven met het opzetten van duurzame initiatieven en neemt ons mee in de best practices voor financiering, communicatie, inzet vrijwilligers en community building.
In de workshop is ook ruimte om best practices met elkaar te delen: wat werkt wel, wat werkt niet. Interessant voor iedereen die meer wil weten over het opzetten van duurzame projecten die klaar zijn voor de toekomst.
Workshopronde 2:
2.1. Hoe zet je ervaringsdeskundigheid effectief in?
Of het nu gaat om meer bewegen, een rookvrije generatie, het bevorderen van een gezonde leefomgeving, of om mentaal welzijn: het perspectief van mensen zelf is onmisbaar om dit te bereiken. Vandaar dat steeds meer organisaties ernaar streven om ervaringsdeskundigen te betrekken bij hun beleid en in hun praktijk.
Maar hoe pak je dat aan? Hoe benut je hun ervaringskennis en hoe geef je de samenwerking met professionals vorm? In deze workshop gaat Aukje Leemeijer, samen met Janite Brands) in op dit soort vragen. Zij promoveerde als bestuurs- en organisatiekundige onlangs op het inzetten van ervaringsdeskundigheid in professionele praktijken. Haar proefschrift vormt de kapstok voor deze korte, interactieve sessie.
2.2. Jong, Gezond en in Beweging; samenwerken voor een gezonde toekomst van de Nijmeegse jeugd
Er gebeurt al veel in onze stad om de jeugd te stimuleren om gezond op te groeien, maar het lukt helaas nog niet om de trend van ongezonde gewoontes en overgewicht te keren. Er is meer nodig! Daarom hebben de Gemeente Nijmegen, GGD Gelderland Zuid, Sportbedrijf Nijmegen en Bindkracht10 de handen ineen geslagen en een meerjarenplan ontwikkeld. Onder de titel ‘Jong Gezond en in Beweging’ bouwen zij aan een Nijmeegse samenleving waarin alle jeugd in goede gezondheid kan opgroeien met een stevige basis voor de toekomst. Daarbij hebben ze de samenwerking met organisaties, professionals, vrijwilligers, ouders en kinderen uit de stad hard nodig.
Hiske Blom en Bente Steenvoort gaan in deze workshop in op de ambities, doelstellingen en richting van het meerjarenplan van ‘Jong Gezond en in Beweging’ toe. Daarna gaan we met elkaar in gesprek over de thema’s voeding, bewegen en ontspanning. Wat gaat er al goed en wat moet beter? Wie kan daarin welke bijdrage leveren? Welke stappen gaan we met elkaar zetten?
2.4. Quite Fit brengt armoede in beweging
Het verkleinen van gezondheidsverschillen, een mooi streven maar wat betekent het in de praktijk als je leeft in armoede? Quite Fit is een sportprogramma van Quiet Nijmegen voor mensen in armoede, in samenwerking met Life Goals Nijmegen, Go4Fit Nijmegen en Fysiotherapiepraktijk De Wedren.
Veel mensen sporten en bewegen te weinig. Dat geldt zeker voor mensen die in armoede leven. Los van de financiële drempel zijn er vaak sociale, psychische en lichamelijke factoren die een rol spelen.
In de workshop vertellen Alexandra Rosu (deelnemer), Atika Braïd (maatschappelijk sportcoach) en Eveline Knibbeler (coördinator) over hun aanpak, want die gaat om veel meer dan gratis kunnen sporten. We vragen je om mee te denken over kansen en de knelpunten die we tegenkomen. Want bewegen en sporten is niet voor iedereen vanzelfsprekend!
2.5. In dialoog over grensoverschrijdend gedrag
Vind je het waardevol om met anderen in gesprek te gaan over welk gedrag je ongewenst vindt en welk gedrag niet? Waarover ben je het eens met elkaar en waarover niet? Lukt het om elkaars meningen te respecteren en sta je er open voor om de dialoog aan te gaan?
Kom dan naar deze workshop en ga met behulp van het spel 'gedragen gedrag' met elkaar in gesprek over lastige dilemma's die je in de praktijk tegen komt. Deze workshop wordt gegeven door Mieke van den Berg van de HAN.
De registratie is gesloten, wil je toch nog kijken of je kan komen, stuur zo snel mogelijk een mail naar info@ggibnijjmegen.nl.
presentaties: