SAN-NEO Huisartsenzorg Symposium - Cultuur & Communicatie

SAN-NEO Huisartsenzorg Symposium - Cultuur & Communicatie

Locatie: MFC Maldensteijn
Startdatum: 13 november 2024, 15:30
Einddatum: 13 november 2024, 21:30
Voor wie: Iedereen

Het jaarlijkse symposium van Stichting Achterstandswijken Nijmegen (SAN) en NEO Huisartsenzorg vindt op woensdag 13 november 2024 plaats.

Cultuur & Communicatie

Het jaarlijkse symposium staat in het teken van samenwerking om de zorg voor patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden te verbeteren. Dit jaar is het thema “Cultuur en Communicatie”. Hoe zorg je ervoor dat jouw boodschap écht overkomt? Wat kan je nog meer doen om je gesprek goed te laten verlopen? En hoe ga je om met culturele verschillen?

Tijdens het symposium richten ze zich niet alleen op de communicatie met de patiënt, maar ook op de communicatie tussen (zorg)professionals onderling. Naast de diverse culturen gaan ze ook in op de cultuurverschillen tussen verschillende generaties patiënten en professionals.

Het symposium biedt een gevarieerd programma met verschillende inspiratielezingen en -sessies, zie hieronder.

Programma

  • 15:30 - 16:00 Inloop en ontvangst;
  • 16:00 - 16:10 Opening;
  • 16:10 - 16:40 Inspiratielezing; Goede zorg bij drie generaties dorpsdokters, van overleven, naar zo lang mogelijk leven, naar betekenisvol leven;
  • 16:45 - 17:45 Inspiratiesessie - keuze uit 3 sessies 1. Beter een goed(e) buurt(team) dan een verre vriend 2. Persoonsgerichte aanpak met behulp van brede gespreksvoering: de theorie en de praktijk 3. Jongeren Uit Schulden Team (JUST): hoe kom je achter schulden bij jongeren en wat kun je ermee?
  • 17:45 - 18:30 Pauze en buffet
  • 18:30 - 18:50 Intermezzo
  • 18:50 - 19:20 Inspiratielezing Cultuursensitieve communicatie in de spreekkamer
  • 19:20 - 20:05 Inspiratiesessie ‘Begrijpen wij elkaar?’ Communicatie met oudere migranten en hun familie;
  • 20:05 - 21:05 Inspiratiesessie Teken je punt! Beeld zegt meer dan 100 woorden
  • 21:05 - 21:30 Napraten met een drankje
    * onderaan de pagina vind je meer informatie over elk onderdeel

Deelname aan het symposium is gratis.

Voor wie

  • Huisartsen
  • Praktijkondersteuners
  • Praktijkmanagers
  • Wijkverpleegkundigen 
  • Andere eerstelijnsprofessionals (zoals fysiotherapeuten, diëtisten, leefstijlcoaches, etc.)
  • Maatschappelijk werkers, sociaal werkers en welzijnswerkers
  • Medewerkers uit het sociaal domein
  • GGD-medewerkers
  • Gemeenteambtenaren

Aanmelden kan via de volgende link: Aanmelden SAN-NEO Huisartsenzorg symposium

---------------

Inspiratielezing - Goede zorg bij drie generaties dorpsdokters, van overleven, naar zo lang mogelijk leven, naar betekenisvol leven

16:10 – 16:40

Hans Peter Jung (huisarts bij Huisartsenpraktijk Afferden)

De maatschappij is in 75 jaar enorm veranderd. Het perspectief waarmee huisartsen hun werk doen is daarop aangepast. Wat betekent dat in de praktijk, waar haalt de dokter van nu zijn energie vandaan? Lessen van een plattelandspraktijk.

Inspiratiesessie 1 - Beter een goed(e) buur(tteam) dan een verre vriend

16:45 – 17:45 Gerco

Lokate (huisarts bij Medisch Centrum Oud-West) en Buurtteams Volwassenen Nijmegen

Rond de coronajaren is het contact tussen de huisartsen van Medisch Centrum Oud-West en het toenmalige sociale wijkteam volledig verloren gegaan. Afgelopen jaar hebben ze elkaar tijdens het SAN-NEO symposium weer ontmoet en zijn de banden flink aangehaald. Beide partijen willen graag hun ervaringen delen over de meerwaarde van een goede samenwerking tussen de huisartsenpraktijk en het buurtteam. Wat zijn de valkuilen en de geleerde lessen? Wat zijn de eerste ervaringen met het spreekuur van het buurtteam in de praktijk? En wat kan een buurtteam betekenen voor andere praktijken?

Inspiratiesessie 2 - Persoonsgerichte aanpak met behulp van brede gespreksvoering: de theorie en de praktijk

16:45 – 17:45

Hester van Bommel (projectleider bij Pharos) en Maria Sahakian (diëtist bij diëtistenpraktijk NOER).

Hester zal vertellen over haar onderzoek, uitgevoerd in samenwerking met het Radboudumc, naar persoonsgerichte en integrale zorg en brede gespreksvoering met patiënten met een chronische aandoening en een lage sociaaleconomische status. Vervolgens zal Maria dieper ingaan op passende en cultuursensitieve dieetbegeleiding, waarbij praktische tips en adviezen worden gedeeld. En besproken waar je rekening mee moet houden, uitgaande van iemands mogelijkheden en (gezondheids)vaardigheden.

Inspiratiesessie 3 - Jongeren Uit Schulden Team (JUST): hoe kom je achter schulden bij jongeren en wat kun je ermee?

16:45 – 17:45

Robert Mars en Caglar Pekdemir (jongerengeldcoaches bij Bindkracht10) samen met een ervaringsdeskundige Veel jongeren van 18 tot 27 jaar ervaren stress door geldzorgen. Vaak weten ze niet meer wat ze moeten doen. De zorgverzekering wordt niet betaald, schulden stapelen zich op, en het ene gat wordt gevuld met het andere. Elke brief of mail die ze ontvangen, is dan al snel te veel. De ervaren jongerengeldcoaches van Bindkracht10 helpen in zo’n situatie om weer overzicht te krijgen. Zo vinden de jongeren rust, kunnen ze weer naar de toekomst kijken en zich bezighouden met de zaken die op die leeftijd belangrijk zijn.

Intermezzo - Wat speelt er eigenlijk?

18:30 – 18:50

Theatergroep Alledaags van Bindkracht10

Communiceren doen we allemaal, maar begrijpen we elkaar ook echt? In twee korte scènes met een oudere mevrouw verloopt de communicatie niet goed, zoals vaak gebeurt in het alledaagse leven. Na het bekijken van de scènes gaat Shanta van den Boomen op een leuke en praktische manier kort met de zaal in gesprek, waarbij geoefend wordt hoe het anders kan. Een inspirerende start van het tweede deel van het symposium.

Inspiratielezing - Cultuursensitieve communicatie in de spreekkamer

18:50 – 19:20

Kamile Kartal (waarnemend huisarts, docent aan Radboud Universiteit en oprichter Beter met Beeld)

Als zorgverlener kun je tegen dilemma’s en uitdagingen aanlopen bij de zorg voor patiënten met een migratieachtergrond. Tijdens deze interactieve lezing leer je belangrijke culturele verschillen (onder[1]en her-)kennen en krijg je inzicht in de ervaringen, belevingen en verwachtingen van migranten. Hoe hanteer je je eigen oordelen, normen en waarden in afstemming met die van de ander? Met het aanreiken van communicatie methoden en middelen hopen we de zorg voor deze groep te vergemakkelijken en verbeteren.

Inspiratiesessie - ‘Begrijpen wij elkaar?’ Communicatie met oudere migranten en hun familie

19:20 – 20:05

Carlien de Witte (ouderenadviseur en zorgtrajectbegeleider dementie bij Sterker Ouderenwerk), Conny van der Aalsvoort (coördinator Diversiteit en Inclusie bij Sterker Ouderenwerk) en Hatice Bölek Tokgöz (trainer en adviseur cultuursensitief werken bij Bureau Kalem)

Met elkaar in gesprek gaan om samen de hulp zo goed mogelijk te organiseren. Hoe doe je dat? We spelen een scène waarin een ouderenadviseur, op verzoek van de huisarts, op huisbezoek gaat bij een ouder echtpaar. Er is veel zorg nodig en er bestaat een vermoeden van dementie. Ook de dochter is hierbij betrokken. Vervolgens kunt u als deelnemer in deze interactieve sessie meedenken. De situatie wordt vanuit verschillende perspectieven bekeken. Hoe beïnvloeden vaak onuitgesproken culturele en communicatieve aspecten het verloop van het proces? We delen ervaringen en tips uit de dagelijkse praktijk.

Inspiratiesessie - Teken je punt! Beeld zegt meer dan 100 woorden

20:05 – 21:05 Sara Zijlstra (trainer bij Teken je boodschap)

Sara laat zien hoe je met eenvoudige beelden informatie begrijpelijk kan overbrengen. Na deze sessie ben je geïnspireerd en heb je ervaren dat IEDEREEN kan tekenen. Sara is coach en trainster. Zij heeft zelf gewerkt in de jeugdhulpverlening en heeft ervaring met “multiprobleem” gezinnen.

Een selectie van onze partners

Voel jij ook die behoefte om Nijmegen groener en gezonder te maken?