Nijmegen in beweging tijdens de Vitaliteitsmaand
woensdag 6 november 2024
woensdag 5 september 2018
“Mijn ambitie? De duurzaamste jeugdzorgorganisatie van Nederland worden!” Een jaar na haar pensioen zet Teeja Bongaards (66) zich met aanstekelijk enthousiasme en veel daadkracht in voor een groen, gezond en actief Entrea. Als vrijwillig projectleider duurzaamheid voert zij een programma uit met drie speerpunten: het realiseren van een biologische moestuin op de locatie Ubbergen, het zorgen voor gezondere voeding op de woongroepen en in de kantines én meer sporten en bewegen voor de kinderen en jongeren.
Voordat ze officieel stopte met werken, was Teeja manager Wonen bij Entrea. Toen ze daar drie-en-een-half jaar geleden begon, zag ze dat er op het gebied van duurzaamheid en gezondheid nog winst te behalen viel. “Privé zijn dat voor mij belangrijke thema’s. Ik vind dat we zorgvuldig met de aarde om moeten gaan. Ook eet ik zelf bijvoorbeeld al heel lang vegetarisch.” Zo viel het Teeja op dat er enkelzijdig gekopieerd werd in plaats van dubbelzijdig. Daar bracht ze verandering in: “Misschien een kleine stap, maar veel kleine stappen maken samen ook een groot verschil.”
Teeja wilde graag met de thema’s aan de slag in de organisatie. De bestuurder die nieuw aantrad, onderschreef dit van harte. Alleen had Teeja naast haar drukke baan als manager nauwelijks tijd om ze structureel uit te werken. Haar pensionering kwam in zicht en de bestuurder polste Teeja: “Of ik zin had om na mijn pensioen als vrijwilliger dit project op te pakken. Ik heb er een half jaar over nagedacht, maar toen begon het te kriebelen en heb ik ‘ja’ gezegd.” Sindsdien is Teeja zo’n tien uur per week bezig als projectleider duurzaamheid.
Op de drie speerpunten is inmiddels volop beweging. Met een brede werkgroep met daarin ook een deskundige op het gebied van biologische voeding heeft Teeja de grote lijnen uitgezet. De moestuin is in voorbereiding en het gesprek over gezonde voeding is op gang gebracht. “Dat zorgt voor bewustwording en is mooi om te zien”, vertelt Teeja, “Het verspreidt zich als een olievlek. Eén van de managers vertelde me laatst dat ze thuis nu ook minder vlees eet.” Doel is dat er eind 2018 twee keer per week vegetarisch wordt gekookt op de groepen en dat zuivel en vlees biologisch zijn.
De gastvrouwen en -heren die koken op de groepen krijgen ruime begeleiding bij de omslag, vertelt Teeja. “Een diëtist komt eind van de zomer de Schijf van Vijf toelichten, die nu ook een vegetarische variant kent. Verder gaan we samen met de GGD kookworkshops verzorgen.” Vrijwel alle medewerkers zijn enthousiast en hebben er zin in. “Ze komen zelf ook met tips, heel leuk.”Ook op het gebied van sporten en bewegen heeft Teeja het nodige in gang gezet. Zo onderzoekt ze samen met de afdeling sport van de gemeente Nijmegen of de kinderen en jongeren betere toegeleiding naar reguliere sportclubs kunnen krijgen.
Teeja vindt het leuk om andere instellingen te inspireren met haar verhaal. “Ik hou van samenwerken en zoek graag de verbinding.” Ook is Teeja nog op zoek naar fondsen en sponsoren die willen bijdragen aan het realiseren de biologische moestuin. Heb je ideeën of wil je meer weten? Neem dan contact op met Teeja Bongaards via t.bongaards@entrea.nl.
Gezond aan de slag? 4 tips van Teeja:
1. Wil je echt iets veranderen in je instelling, zorg dan dat je de steun hebt van je Raad van Bestuuren je cliëntenraad;
2. Netwerk en praat met veel interne én externe partners die je verder kunnen helpen;
3. Neem alle interne betrokkenen goed mee in het proces, zowel persoonlijk als bijvoorbeeld viaeen ‘groen hoekje’ op je intranet;
4. Zet door en blijf naar creatieve oplossingen zoeken, ook als je soms op knellende regels enrichtlijnen stuit.
Over Entrea
Entrea is er voor kinderen en jongeren van 0 tot 18 + jaar en hun gezin, bij complexe vragen op het gebied van opgroeien, opvoeden en ontwikkeling. Vanuit de overtuiging dat elk kind in zijn vertrouwde omgeving thuis hoort, zet Entrea speciaal onderwijs, specialistische jeugdhulp en gezinsgerichte opvoedingsondersteuning in. Op maat, thuis, op school, in de buurt en op verschillende locaties.