Een voorbeeld hoe je een 'gezonde leefstijl' centraal zet bij medewerkers en leerlingen!

maandag 30 september 2024

Het Fitlab bestaat nu 1 jaar. Dit is een programma met als doel om leerlingen en medewerkers te helpen gezond te leven. Niet iedereen heeft altijd de mogelijkheid de gezonde keus te maken. Om deze gezondheidsverschillen aan te pakken introduceerde het Mondial College het Fitlab. Zeer succesvol, en open voor iedereen om te komen kijken hoe een gezonde leefstijl geïntegreerd kan worden binnen een organisatie.

Waarom een Fitlab?

'De coronapandemie heeft bestaande verschillen tussen leerlingen vergroot, niet alleen op cognitief gebied, maar ook in hun gezondheid. Niet iedereen heeft thuis voldoende ruimte om te bewegen of toegang tot sportfaciliteiten. Om deze gezondheidsverschillen aan te pakken is het Fitlab ontstaan’ vertelt Thomas Klein, Directeur Mondial College.

Wat is het Fitlab?

Marieke de wit, Leefstijlcoach vertelt: ‘het Fitlab biedt leerlingen en medewerkers een compleet programma dat zich richt op een gezonde leefstijl. Er is een ruimte om te sporten, maar we richten ons ook op voeding, stress en mentale gezondheid. Ook wordt het Fitlab geïntegreerd binnen het lesprogramma. Economie leerlingen ontwikkelden bijvoorbeeld een gezond broodje. Door samen te werken met sportclubs en andere partners, creëren we een community waarin leerlingen elkaar motiveren om gezond te leven’.

sportcontainer

Naast dat het Fitlab een fysieke plek is waar leerlingen kunnen sporten, is dit nu ook uitgebreid met een mobiele outdoor sportcontainer’ legt Marieke uit. ‘Het is een toevoeging aan onze buitenruimte, waar leerlingen en medewerkers in de frisse lucht kunnen sporten en bewegen. Dit is gesponsord vanuit het Nijmeegse Sportakkoord’.

Een Jaar Later: Succes en Leren

Na een jaar Fitlab zien we al mooie resultaten, vertelt Thomas. ‘We hebben het schoolontbijt opnieuw vormgegeven en leerlingen weten dit nu te vinden. Studenten van de HAN, Radboud Universiteit en Wageningen Universiteit onderzoeken welke activiteiten het meest effectief zijn en ‘in trek’ bij de leerling. Zo leren we steeds wat wel en niet werkt. Ook voedingsworkshops, gekoppeld aan lessen, maken gezond leren leuk en toepasbaar’.

‘We gaan nu de Fitcoins introduceren’, vertelt Marieke. ‘Dit is een beloningssysteem waarmee leerlingen punten verdienen door te sporten of te fietsen. Met die punten kunnen ze dingen kopen in het Fitlab, wat hen extra motiveert’.

Leraren als Ambassadeurs

‘Onze leerkrachten zijn belangrijke ambassadeurs van het Fitlab’, legt Thomas uit. ‘Ook zij komen langs om in beweging te komen. En samen met leerlingen doen ze mee aan sportactiviteiten. Ze geven zo het goede voorbeeld. Dit versterkt de band en maakt een gezonde leefstijl voor iedereen toegankelijk’.

Kom van ons leren

Het Fitlab blijft groeien met nieuwe projecten zoals de sportcontainer, Fitcoins en nog veel meer.

‘We blijven leren en verbeteren om gezondheidsverschillen te verkleinen. Andere scholen (en organisaties) zijn van harte welkom om een kijkje te nemen en inspiratie op te doen’, zegt Thomas!

Voel jij ook die behoefte om Nijmegen groener en gezonder te maken?