Campagne over mentale gezondheid: ‘Hoe is het?’
donderdag 10 april 2025

woensdag 9 april 2025
Herenboerderij Lingezegen-Grootstal heeft onlangs haar deuren geopend op landgoed Grootstal, aan de rand van Nijmegen. Eén coöperatie, nu met twee locaties. Deze bijzondere plek zorgt voor duurzaam, gezond en lokaal voedsel. Maar wat is een Herenboerderij precies? En hoe draagt het bij aan een gezondere stad?
Een Herenboerderij is een coöperatieve boerderij, wat betekent dat een groep huishoudens samen eigenaar is. Samen met een professionele boer verbouwen ze onder andere groente en fruit, en in de toekomst - voor wie wil - ook eieren en vlees. De leden betalen mee aan de kosten van de boerderij en krijgen daarvoor wekelijks een deel van de oogst.
Duurzaamheid, biodiversiteit en verbinding staan centraal. De leden zijn direct betrokken bij de productie van hun voedsel en leren meer over waar hun eten vandaan komt. Dit zorgt voor een bewuste manier van produceren en consumeren en versterkt de band met de natuur.
Anita Fritz Heeren, secretaris bij Herenboeren Lingezegen-Grootstal, vertelt: "Het mooiste aan deze boerderij is dat we samen met de natuur werken. We eten gezonder, bewuster, lekkerder en leren enorm veel over hoe ons eten geproduceerd wordt. Vanuit ieders eigen talent mag je meewerken, niks moet, veel kan!
De Herenboerderij op landgoed Grootstal is een mooie aanwinst voor Nijmegen. De boerderij ligt in een prachtige, groene omgeving en biedt een rustgevende ontmoetingsplek. "We doen het echt samen. Iedereen draagt op zijn of haar manier bij, en dat geeft een sterk gevoel van verbondenheid. We zijn niet alleen een boerderij, we zijn een gemeenschap," vertelt Anita.
We zijn heel dankboor voor de locatie Grootstal; "Lingezegen was voor sommige mensen uit Nijmegen net wat ver. We zochten een locatie die beter bereikbaar was en waar we samen met anderen konden werken aan een duurzame toekomst. Landgoed Grootstal bood ons deze kans."
De opening van Herenboerderij op landgoed Grootstal past goed bij de groeiende vraag naar onbewerkte en duurzame voeding. Omdat het voedsel lokaal wordt geproduceerd, zijn lange transportketens niet nodig. Dit vermindert de impact op het milieu en zorgt ervoor dat de producten vers blijven.
Daarnaast biedt de herenboerderij leden de kans om actief betrokken te zijn. Meedoen maakt meer mogelijk. Leden kunnen helpen bij het oogsten of het verzorgen van gewassen. Dit maakt mensen fysiek actief en versterkt ook het gemeenschapsgevoel. "Het voelt fantastisch om letterlijk je eigen eten te zien groeien en daar samen verantwoordelijk voor te zijn. Maar het mooiste is misschien wel de vriendschappen die hier ontstaan," zegt Anita enthousiast.
Er zijn verschillende werkgroepen waarin leden zich kunnen inzetten, zoals hulp op het land, de uitgifte van groenten, klussen, het organiseren van feesten, het uitwerken van recepten, het geven van (kook)workshops, het bevorderen van biodiversiteit, en nog veel meer!
‘Ook gaan we zorgvuldig om met overschotten’, vertelt Anita. "Wat overblijft van de oogst gaat naar de Voedselhub, zodat het niet verloren gaat."
Herenboerderij Grootstal draagt bij aan een gezondere stad. De boerderij stimuleert gezonde eetgewoonten, brengt mensen samen, in beweging en biedt educatieve mogelijkheden over voedselproductie. Bovendien vergroot de boerderij de biodiversiteit in de regio, wat goed is voor de natuur en het ecosysteem.
Ook zien leden dat hun eetgewoonten veranderen: "Mensen eten meer met de seizoenen mee. Ze nemen bijvoorbeeld groenlof of winterpostelein mee naar huis en delen onderling recepten. Zelfs de dochter van Anita vraagt om winterpostelein in haar lunchtrommel! "Dat is toch geweldig? Het laat zien hoe snel kinderen wennen aan verse, seizoensgebonden producten."
Met de komst van Herenboerderij op landgoed Grootstal zet Nijmegen een mooie stap richting een duurzamere en gezondere toekomst. Momenteel worden er al bijna 500 monden gevoed, maar ze willen groeien naar 600 monden. "Je mag meehelpen, maar dat hoeft niet per se. Als je Herenboer wilt zijn vragen we dat je mede-eigenaar wordt, contributie betaalt en je groente ophaalt. Verder kan iedereen bijdragen op een manier die bij hen past." Via een online platform, nieuwsbrieven en WhatsApp-groepen blijven leden betrokken en kunnen ze zich aanmelden voor activiteiten.
Iedereen die nieuwsgierig is naar de Herenboerderij, is van harte welkom om een kijkje te nemen! Op de website vind je meer informatie. Op 11 mei is er een open dag bij Herenboeren op locatie Grootstal in het kader van stadslandbouw Kop van Malden.