Het ‘Urban Circus’ project draagt bij aan weerbare jongeren

maandag 17 juni 2024

Een aantal jongeren heeft meegedaan aan het ‘Urban Circus’ project van de Vasim Circus Space, dat mede mogelijk is gemaakt met de preventiegelden van ‘Groen, Gezond en in Beweging’. Het doel van het project is om bij te dragen aan de mentale veerkracht en weerbaarheid van de jongeren uit Nijmegen. Dit doen zij door gebruik te maken van circus, urban sports en andere podiumkunsten.

Wij spraken Paulina Bizzotto Molina, initiatiefnemer van het project.

Hoe is dit idee tot stand gekomen?

‘Beweging en creatieve expressie hebben een enorme positieve impact op het welzijn van mensen’, vertelt Paulina. ‘Deze positieve impact wilden we meer handen en voeten geven. We besloten om urban en circus te combineren om zo te focussen op de weerbaarheid van de jongeren’.

‘De jongeren vinden was een uitdaging’, vertelt ze. ‘We hebben een promotievideo en flyer laten maken, en online content verspreid. Ook zijn we nog meer samen gaan werken met andere partners, zoals New Rootz. Zij ondersteunen jonge nieuwkomers in het vinden van hun weg. Ondanks de samenwerkingen bleef het recruiten een uitdaging. We zijn met een kleine, enthousiaste groep van start gegaan’.

Wat hebben jullie precies gedaan met de jongeren?

Paulina legt uit dat ze verschillende workshops en repetities georganiseerd hebben om te werken aan de mentale veerkracht en weerbaarheid van de jongeren. Om uiteindelijk toe te werken naar twee shows die plaatsvonden in mei. ‘Geoffrey Thompson was de artistiek leider, hij heeft een onuitwisbare indruk achter gelaten bij de deelnemers’.

‘Tijdens de eerste repetitie is er met de deelnemers van de show een gesprek gevoerd over ‘lekker in je vel zitten’. Ook was er tijdens de repetities ruimte om mentale veerkracht en weerbaarheid gezamenlijk te onderzoeken. Niet alleen verbaal, maar ook fysiek en emotioneel. Hier kwamen mooie dingen in naar voren. Dit hebben we meegenomen en toegepast in de shows’, vertelt Paulina.

Hoe hebben de jongeren het ervaren?

‘De jongeren waren heel enthousiast. Juist doordat we het gesprek aan gingen tijdens de repetities en de uitkomsten hiervan verwerkten in de show, werd het heel persoonlijk. De jongeren geven aan echt ervaren te hebben wat beweging en creatieve expressie kunnen betekenen voor hun mentale veerkracht en weerbaarheid.’

Johanna, een van de deelnemers, vertelt dat ze zich echt weerbaarder voelt sinds de workshops. ‘Ik had een rol met veel tekst, en scenes waar ik boos mocht worden. Dit vind ik normaal lastig, maar sinds de shows heb ik het gevoel dat ik mijn grenzen beter bewaak en meer voor mezelf opkom. Dit is er heel onbewust ingeslopen’.

‘Niet alleen de deelnemers hebben geleerd over mentale veerkracht en weerbaarheid, maar dit onderwerp is ook bespreekbaar gemaakt bij bezoekers van de twee shows. Dit leverde mooie gesprekken op’.

Hoe nu verder?

‘We willen onze bekendheid onder jongeren nog meer vergroten en ons aanbod voor urban/circus verder ontwikkelen’. ‘We zijn bezig met mooie plannen’, vertelt Paulina met een knipoog. ‘Coproductie komt nog centraler te staan binnen het creatieve proces. Zo betrekken we jongeren nog meer en wordt de uitvoering nog meer hun verhaal. Uiteraard blijven we in de toekomst gebruik maken van het netwerk in Nijmegen en omgeving, want alleen samen kunnen we impact maken!’

Voel jij ook die behoefte om Nijmegen groener en gezonder te maken?