Jongerenfeesten in Nijmegen: Een Succesverhaal van en voor Jongeren

woensdag 4 december 2024

afbeelding van een DJ draaiend op een jongerenfeest

In Nijmegen is een mooie traditie ontstaan: jongerenfeesten speciaal voor 15 tot 17-jarigen. Deze alcoholvrije evenementen bieden tieners een plek om te dansen, genieten en even te ontsnappen aan de dagelijkse drukte. Maar hoe is dit initiatief eigenlijk ontstaan? Wat maakt het een succes en hoe ziet de toekomst eruit?

Een idee geboren uit dialoog

Uit gesprekken met jongeren bleek dat er een grote behoefte was aan feesten voor 15- tot 17-jarigen. Deze groep viel vaak tussen wal en schip: ze waren te jong voor reguliere uitgaansgelegenheden, maar hadden wel behoefte aan een plek om samen te komen.

Daan Rutten (16) en zijn vriend Hente van As (16) gingen de uitdaging aan. Met financiële ondersteuning van de gemeente Nijmegen en de Jongerenraad werd het eerste feest georganiseerd. Op dit moment gaan Daan en Hente zelfstandig verder met het organiseren van deze feesten, waarbij ze worden ondersteund door Doornroosje.

Van droom naar werkelijkheid

De Lindenberg bleek een goede eerste locatie voor de feesten. Met financiële ondersteuning van de gemeente Nijmegen werd dat feest toegankelijk voor de jongeren: tickets waren beschikbaar vanaf €7,50. Hoewel het organiseren van alcoholvrije evenementen financieel uitdagend kan zijn, bleek het concept direct een succes. Afgelopen twee edities vonden plaats in Doornroosje.

Waarom zijn de feesten zo populair?

Met gemiddeld 400 bezoekers per feest is de populariteit duidelijk. Voor slechts €8 (early bird-tickets) genieten jongeren van een professionele locatie, een goede DJ, een grote headliner en een veilige sfeer. De feesten bieden een ontsnapping aan stress en sluiten perfect aan bij hun leefwereld, doordat ze door en voor jongeren worden georganiseerd,

De uitdaging: Hoe verder?

Hoewel de feesten succesvol zijn, staan ze voor een aantal uitdagingen. De huidige subsidie vanuit het SPUK-fonds stopt eind 2024. Daan, Hente en hun team voeren gesprekken met de gemeente om structurele financiering te regelen. Daarnaast werken ze aan verduurzaming: de feesten betaalbaar houden, maar zonder in te leveren op kwaliteit.

Het promoten van de feesten blijft ook een aandachtspunt. Via Instagram, stickers en billboards weten ze al veel jongeren te bereiken, maar er zijn plannen om het bereik nog verder te vergroten naar andere wijken en steden.

Het belang van blijven feesten

Voor Daan en Hente zijn de jongerenfeesten meer dan een project. Het is iets wat zij zelf misten op deze leeftijd. "Pas als je 18 bent, kun je echt uitgaan. Dat is toch jammer," zegt Daan. Voor de doelgroep zijn de feesten een uitlaatklep: een plek waar ze even weg kunnen zijn van school, thuis en andere verantwoordelijkheden.

De ambitie? De feesten elk schoolvakantie organiseren, met als ultieme doel dat ze zelfstandig kunnen voortbestaan. Want, zoals Daan het verwoordt: “Het is prachtig om te zien hoe blij jongeren hier van worden. Dat geeft ons ook weer energie om door te gaan.”

Jongeren hebben een stem in Nijmegen

De rol van jongeren in een gemeente is belangrijk. Daarom is er in 2018 een Nijmeegse Jongerenraad opgericht. Zo krijgen de jongeren de kans om actief deel te nemen aan onze democratie, door advies te geven omtrent grote vraagstukken. In samenwerking met Gemeente Nijmegen mogen zij ook echt participeren in het beslissingsproces en de uitvoering.

In 2025 staat het thema ‘Participatie’ centraal. Wordt er goed naar jongeren geluisterd en worden hun ideeën meegenomen? Hoe kan dit beter, en waar kan dit nog meer ingebouwd worden? Jongeren hebben een waardevolle stem die gehoord moet worden!

Voel jij ook die behoefte om Nijmegen groener en gezonder te maken?