Lunchbijeenkomst: Positieve Gezondheid in Organisaties

dinsdag 17 september 2024

Op vrijdag 13 september vond de inspirerende lunchbijeenkomst plaats over het thema ‘Positieve gezondheid in organisaties.’ Anja Quartel (Praktijk Vivir, vriend van GGIB) en Els van  Asperen (Radboudumc, kernpartner GGIB) leidden het gesprek over hoe organisaties, groot en klein, positieve gezondheid kunnen bevorderen. Deelnemers deelden ervaringen en bespraken uitdagingen, kansen en praktische oplossingen voor een gezonde werkomgeving.

Positieve gezondheid: Wat is het? 

De bijeenkomst startte met een inleiding door Anja. Ze legde uit dat positieve gezondheid veel meer inhoudt dan alleen de afwezigheid van ziekte. ‘Het draait om een brede kijk op welzijn, waarin medewerkers niet alleen fysiek, maar ook mentaal en emotioneel ondersteund worden. Door te focussen op gezondheid kunnen organisaties het werkgeluk én de productiviteit van hun teams vergroten.’ 

Kleine versus grote organisaties 

Tijdens de bijeenkomst werd het verschil besproken tussen kleine en grote organisaties. Anja besprak hoe kleinere bedrijven vaak met minder middelen moeten werken, maar daardoor juist creatiever worden in hun aanpak. ‘Denk aan simpele, maar effectieve initiatieven zoals een gezonde  lunch, wandelmeetings of yoga op de werkvloer.’ 

Els vertelde over de aanpak binnen een grote organisatie zoals het Radboudumc. Hier worden vitaliteitscoaches ingezet bij het verbeteren van de gezondheid van medewerkers. ‘Onze ambitie is om twee gezonde levensjaren toe te voegen aan het leven van zowel patiënten als medewerkers. Dit geeft aan hoe diep gezondheid geïntegreerd kan zijn binnen een organisatie.’   

Discussie: Is stimuleren van Positieve Gezondheid makkelijker binnen kleine organisaties? 

De deelnemers gingen tijdens de lunch actief in gesprek over de stelling: 'Het stimuleren van  positieve gezondheid is makkelijker binnen kleine organisaties'. Velen waren het erover eens dat kleinere bedrijven flexibeler zijn en sneller verandering kunnen doorvoeren. Daar staat tegenover dat  grotere organisaties vaak meer middelen hebben, maar dat cultuurverandering hier trager kan  verlopen.  

Ook werd besproken dat positieve gezondheid meer is dan het aanbieden van tools; het is belangrijk om te achterhalen wat medewerkers echt nodig hebben. ‘Het inzetten van middelen waar  geen behoefte aan is, kan zelfs averechts werken’, vertelde een deelnemer. 

Concrete voorbeelden en tips

Er werden ook praktische tips gedeeld om positieve gezondheid te bevorderen binnen organisatie. Denk hierbij aan het stimuleren van wandelmeetings, het ophangen van lachspiegels en applausgeluidseffecten in trappenhuizen en het aanbieden van gezonde voeding. 

Het Radboudumc deelde een voorbeeld waar medewerkers via laagdrempelige programma’s, zoals een yogales op locatie, worden gestimuleerd om aan hun gezondheid te werken. Deze laagdrempelige, maar effectieve maatregelen dragen bij aan een cultuur van positieve gezondheid op de werkvloer.

Wat neem je mee?

De bijeenkomst werd afgesloten met een oproep tot actie: blijf delen en inspireren. Het is duidelijk  dat positieve gezondheid een groeiend thema is binnen zowel kleine als grote organisaties. Door elkaar te blijven inspireren en leren van elkaars ervaringen, kunnen we stappen blijven zetten naar een gezondere en productievere werkomgeving. ‘Het is duidelijk dat er geen one-size-fits-all-oplossing is’, merkte een van de deelnemers op, ‘maar  door te experimenteren en goed te luisteren naar wat je medewerkers nodig hebben, kunnen we  allemaal bijdragen aan een gezondere en gelukkigere werkplek’.

We kijken terug op een drukbezochte en geslaagde lunchbijeenkomst. Ook heel waardevol om dit mét vrienden en partners van GGiB samen te organiseren. 

Els en Anja die een presentatie geven voor de groep
Els en Anja presenteren voor de groep

Voel jij ook die behoefte om Nijmegen groener en gezonder te maken?