Nimmaleert.nl: leer van de kennis en ervaring uit de wijk

woensdag 9 april 2025

Hoe zorg je ervoor dat goede ideeën en inzichten niet verloren gaan, maar juist anderen inspireren? In Nijmegen gebeurt dat via Nimmaleert.nl, het platform waar kennis en ervaringen uit studentenprojecten in de wijken worden gedeeld. Beleidsmakers, wijkprofessionals, studenten, bewoners, iedereen kan deze kennis gebruiken!

Studenten maken impact in de wijk

Jaarlijks werken studenten aan maatschappelijke projecten in de Nijmeegse wijken. Ze onderzoeken hoe buurtbewoners gezonder kunnen leven, hoe we eenzaamheid kunnen verminderen of hoe de openbare ruimte beter benut kan worden. Deze waardevolle kennis blijft vaak binnen een projectgroep of opleiding hangen. Nimmaleert.nl doorbreekt dit patroon.

Op de website vind je een interactieve stadskaart. Hier zijn alle studentenprojecten in Nijmegen te vinden, ingedeeld per wijk en thema. Dit helpt studenten en professionals om voort te bouwen op bestaande inzichten, en voorkomt dat projecten dubbel worden uitgevoerd.

Een mooi voorbeeld is het onderzoek naar hoe buurtsportcoaches omgaan met religie in de wijk. Studenten hebben in kaart gebracht welke culturele en religieuze overtuigingen een rol spelen bij sportdeelname. Daarna hebben de studenten hebben meer dan 20 buurtsportcoaches getraind. Met deze kennis en vaardigheden kunnen buurtsportcoaches sport en bewegen nog toegankelijk maken voor de jongeren in de wijk.

Voorbeeld: ROC Nijmegen verduurzaamt de diploma-uitreiking

Een ander inspirerend voorbeeld van een studentenproject met impact is de verduurzaming van de diploma-uitreikingen bij ROC Nijmegen. Jaarlijks ontvangen 3000 studenten en 7000 gasten hun diploma, wat een grote ecologische voetafdruk achterlaat door eten, cadeaus en wegwerpservies.

Masterstudenten van de Radboud Universiteit hebben gemeten waar de meeste milieubelasting zat. De uitkomst? Niet de papieren diploma’s of de verpakkingen, maar de catering had de grootste impact. Door snacks met rood vlees te vervangen door veganistische opties en glazen en keramisch servies te gebruiken in plaats van plastic, kan de ceremonie tot 50% duurzamer worden. Ook werd gekeken naar alternatieven voor de traditionele roos die studenten krijgen.

Delen is vermenigvuldigen

Het voorbeeld van ROC Nijmegen laat zien hoe studentenonderzoek direct leidt tot verandering. Door deze kennis te delen, kunnen ook andere scholen, organisaties en gemeenten ervan leren. Zo ontstaat er een lerende stad, waarin we samen werken aan duurzame en sociale verbeteringen.

Ook de kennis opgedaan uit studentenprojecten via de Fieldlabs van de Radboud Universiteit worden in de toekomst aan het platform toegevoegd. In deze praktijkgerichte leeromgevingen werken studenten samen met onderzoekers, beleidsmakers en inwoners aan vraagstukken in de stad.

Bezoek nu Nimmaleert en laat je inspireren door de projecten uit de stad!

Voel jij ook die behoefte om Nijmegen groener en gezonder te maken?