Restaurant gaat voor gezondere keus

woensdag 8 juli 2020

Ruim een jaar geleden ging in Nijmegen het project Zet VetLekker op de kaart van start. Doel is kindermenu’s in restaurants aantrekkelijker, gevarieerder én gezonder te maken, met de input van de kinderen zelf. Dit voorjaar zou het project een vervolg krijgen, maar toen kwam corona. Toch bleven restauranthouders nadenken over en meewerken aan gezondere kindermenu’s. “Je betrokkenheid staat niet uit omdat het even een moeilijke tijd is.”

In 2019 deden zeven restaurants mee, waaronder Stroom in Lent, BliXem en ’t Hoogstraatje. Hyke van den Bent is eigenaar van pannenkoekenrestaurant ’t Hoogstraatje. Zij vertelt waarom ze ondanks de coronacrisis tóch meewerkte aan een onderzoek naar VetLekker. “Ik vind het belangrijk dat kinderen zich meer bewust zijn van wat ze eigenlijk eten. En dat wij als volwassenen, als bedrijf, daaraan bijdragen. En dat staat niet uit omdat er corona is of omdat het even een moeilijke tijd is. Toen we net dicht moesten, dacht ik wel even: hoe gaat dit nu verder? Maar daarna kwam er toch weer perspectief en ga je weer door. En dan kan VetLekker ook weer een soort van doorgaan.”

Hyke van den Bent

Culinair vermaak

Wie ook heeft aangegeven door te willen gaan met VetLekker is Tim van Stein Callenfels, coördinator bij BliXem. “Ik heb hier een aantal koks rondlopen die dat project ook graag zouden willen doen, die dat echt wel heel leuk vinden.” Wel merkt hij dat er op dit moment veel minder kinderen uiteten gaan. “Dat is drastisch teruggelopen, echt heel drastisch. Ik denk wel 75 procent minder.” Oorzaak volgens Tim: kinderen moeten aan tafel blijven zitten en mogen niet naar de speelhoek. “We hebben hier allerlei spelletjes staan”, vertelt hij geruststellend. “Dus kinderen kunnen worden gefaciliteerd in hun vermaak. Ook aan tafel.”

Tim van Stein Callenfels

‘Kannie quichzen’

BliXem biedt de kinderen daarnaast ook culinair vermaak: Kannie quichzen. “Kinderen krijgen een schortje, een garde, een quichebakje en allemaal losse producten. Zo kunnen ze zelf hun quiche samenstellen”, vertelt Tim. “Ondertussen kunnen hun ouders ze een beetje bijsturen: doe dat er ook nog een beetje bij, want dat is ook wel gezond. Vanuit niks wordt het een gerechtje en dat is wel wat het interessant voor ze maakt. Het loopt als een malle.” Het Happy Nest-menu dat hij vorig jaar in het kader van VetLekker maakte, werd samen met kinderen van kindcentrum Aquamarijn bedacht. Toch moest Tim de zoete aardappelen later vaak vervangen door frietjes en kwamen de groenten onaangeroerd terug. “En als ik iets zonde vind, dan is het food waste.”

Verborgen groenten
Ook Bram Braun, kok bij Stroom in Lent, vertelt dat groenten in kindergerechten een uitdaging vormen. “Als kinderen weten dat ze groenten moeten eten, hebben ze daar vaak moeite mee. Vergeleken met tien, vijftien jaar geleden zijn we al een stuk verder, maar je merkt het nog steeds wel.” Hij ‘verstopte’ de groenten daarom in een gerecht dat hij samen met kinderen van basisschool Het Talent bedacht: lasagne met een klein beetje gehakt en bladen van courgette en aubergine. “Ik denk wel dat dat de manier is om kinderen onbewust te laten beginnen om meer groenten te eten. Dan kun je ze met veel soorten in aanraking laten komen en kunnen ze van daaruit ook hun eigen smaak ontwikkelen.”

Bram Braun

Speciale kindermenukaart

De lasagne stond drie maanden op de speciale kindermenukaart. “Op die kaart gaven we ook uitleg over het project. We wilden onze deelname graag uitdragen omdat de visie van VetLekker bij ons past. Voor mij persoonlijk was het extra leuk om te doen, want naast kok ben ik ook leerkracht. Ik kijk er eigenlijk wel positief op terug. Ik denk dat het project zelf goed in elkaar zat. Kinderen waren er zelf bij betrokken, dus in dat opzicht ben ik er wel positief over.” Toch betwijfelt hij of Stroom opnieuw mee gaat doen. “Wij profileren ons echt als zaak die groenten hoog in het vaandel heeft staan. En we hebben het publiek dat we wilden bereiken – een vrij vaste doelgroep: gezinnen uit Lent – in die periode wel bereikt. Het biedt voor ons niet zoveel nieuwe kansen meer.”

Pure producten

Hyke van pannenkoekenrestaurant ’t Hoogstraatje weet juist zeker dat ze volgende editie weer van de partij is. “Ja zeker, veel te leuk! Als het echt bij je past, is het ook leuk om uit te dragen.” Ze begrijpt dat misschien niet iedereen dat achter haar had gezocht. “Pannenkoeken an sich is niks mis mee, maar je moet ze niet elke dag eten. En wij kijken natuurlijk ook waar het gezonder kan door bijvoorbeeld meergranen- of speltbeslag aan te bieden. Ons beslag en onze boter zijn heel pure producten. Dus in mijn ideologie klopt het ook wat wij doen, ondanks dat een pannenkoek niet per se gezond is in de zin van meer groenten of meer fruit.”

VetLekker-pannenkoek

Zo staat tot op de dag van vandaag een pannenkoek op de kaart die ze tijdens de eerste editie van Zet VetLekker op de kaart samen met kinderen van basisschool Petrus Canisius bedacht: de VetLekker-pannenkoek. Met meegebakken banaan, frambozen en schaafsel van pure chocolade. En, oké… een klein beetje poedersuiker.

De andere deelnemers aan VetLekker 2019 waren Café Eten en Drinken (Lent), PUUR, Puux, Restaurant Wally en speeltuin Brakkefort. Dit jaar waren er enthousiaste reacties van Biessels, de Lindenberg, Freddy’s, Stroom (Lent), Eten en Drinken (Lent), BliXem, Puux en ‘t Hoogstraatje. De tweede editie van Zet VetLekker op de kaart staat voorjaar 2021 op stapel.

Tips van deelnemers aan Zet VetLekker op de kaart:

Hyke van den Bent – eigenaar ’t Hoogstraatje: 
Grijp niet te makkelijk naar kant-en-klaarproducten. Als je iets zelf klaarmaakt, weet je precies wat erin zit. Het is misschien niet altijd haalbaar, maar zelf maken is het mooiste. Dat jij als kok weet: hé, ik sta hier iets lekkers te maken en het is gewoon ook nog eens hartstikke gezond.

Tim van Stein Callenfels – coördinator BliXem:
Probeer je producten zoveel mogelijk lokaal in te kopen. Je hebt altijd een groothandel nodig, maar mijn groenteboer is lokaal, mijn slager ook. Daarmee ondersteun je niet alleen lokale ondernemingen, maar je weet ook welke producten je afneemt. Weet wat je eet, zeg maar.

Bram Braun – kok Stroom:
Kinderen moeten het meest hun best doen om de groenten op hun bord op te eten. Als je die groenten verborgen aanbiedt, kunnen kinderen ook op dat gebied hun eigen smaak gaan ontwikkelen. Ze komen dan in aanraking met bepaalde typen groenten die ze wél lekker vinden.

Over het project VetLekker

Zet Vet Lekker op de kaart is een initiatief van ‘Wij zijn groen, gezond en in beweging Nijmegen’ in samenwerking met de Nijmeegse Kinderraad. Vanaf 2020 is ook Jong Leren Eten betrokken. Zij hebben hiervoor verschillende partijen bijeengebracht, waaronder studenten van de Radboud Universiteit en de HAN, bedrijven, restaurants en basisscholen. Verder lezen over het project? Klik hier

Over deze verhalen

Elke maand delen we een verhaal over hoe professionals (samen)werken aan een gezonde stad met gezonde inwoners. Benieuwd naar eerdere verhalen? Laat je inspireren!

Als organisatie of bedrijf ook aansluiten? Lees verder.

Voel jij ook die behoefte om Nijmegen groener en gezonder te maken?