ROC Nijmegen ruimt peuken op!

woensdag 25 september 2024

Op maandag 9 september organiseerde ROC Nijmegen een dag om alle peuken rondom het terrein op te ruimen. Het doel is om, naast een schoon terrein, rokers bewust te maken van de sigarettenvervuiling. Deze Clean-up-Dag draagt bij aan de transitie naar een peukenvrij terrein, en het gevoel dat het niet langer maatschappelijk geaccepteerd wordt om sigarettenfilters op de grond te gooien.

Een peukenvrije omgeving zorgt voor een schoon terrein met aandacht voor dier en milieu. Dit is, samen met het recyclen van sigarettenfilters, een verrijking voor ROC Nijmegen. Zij hebben binnen hun beleid veel aandacht voor duurzaamheid en milieu.

Koker met sigarettenfilters

De Clean-Up-Dag

Tijdens de Clean-Up-Dag zijn er 6.155 sigarettenfilters verzameld, dit staat gelijk aan 1231 kilo afval.

Marleen Deus, Projectleider Duurzaamheid en Vitaliteit bij ROC Nijmegen, vertelt: ‘Fijn dat we deze Clean-Up-Dag hebben gehouden. Ongelooflijk hoeveel we dan toch weer van de grond halen. Wel merk ik dat het bereiken van leerlingen een uitdaging blijft, ze zijn niet zo snel onder de indruk. Maar alle kleine stapjes en prikkels helpen in het bewustwordingsproces. En letterlijk starten met een ‘schone lei’ helpt ook!

Twee jongens houden een zakasbak vast

De zakasbak

Om ervoor te zorgen dat de rokers geen excuus meer hebben om de peuken op de grond te gooien werden er ook Zak-Asbakken uitgedeeld. Deze asbakken zijn gemaakt van gerecycled plastic en omdat ze klein zijn stop je ze zo in je tas of zak. Doordat hij afsluitbaar is worden geur en zuurstof tegengehouden en kan hij veilig gebruikt worden. Met 12 sigarettenfilters zit de Zak-Asbak vol en kan deze geleegd worden.

Recycling

Het verzamelde sigarettenafval wordt omgezet in plaatmateriaal, dat vervolgens gebruikt wordt voor het maken van tafels, stoelen en vuilnisbakken.

Voel jij ook die behoefte om Nijmegen groener en gezonder te maken?