Nijmegen in beweging tijdens de Vitaliteitsmaand
woensdag 6 november 2024
donderdag 31 oktober 2019
Op 7 oktober was Dar een van de 37 ondertekenaars van het lokaal preventieakkoord. Ook doet het afvalbedrijf sinds de eerste editie mee aan de jaarlijkse Vitaliteitsweek in het kader van ‘Wij zijn groen, gezond en in beweging Nijmegen’. Bij Dar krijgen de vitaliteit van medewerkers en het stimuleren van een gezonde leefstijl steeds meer aandacht. HR-Manager Fleur van Veghel (34) maakt zich al zeven jaar hard voor preventief gezondheidsbeleid. “Veel van onze medewerkers willen hier lang blijven werken, terwijl ze fysiek zwaar werk verrichten. Dat moet je goed begeleiden.”
De tijd van veel te zware werkdagen en een kantine vol met alleen ongezond aanbod is geweest bij Dar, vertelt Fleur. “Toen ik hier in 2011 kwam werken, draaide het bij P&O vooral om de regels en de handhaving daarvan. Ja, we concludeerden destijds dat het ziekteverzuim te hoog was, maar concreet gebeurde er vervolgens weinig mee. Nu is dat wel anders.” Veranderingen in de pensioenregeling waren de aanleiding om met meer aandacht te gaan kijken naar de vitaliteit van medewerkers. “In 2012 konden werknemers vaak nog rond hun zestigste afzwaaien, maar daarna werd dat moeilijker. Het werk dat onze mensen van de uitvoering verrichten, vraagt aardig wat van het lichaam. Je kunt je voorstellen dat de medewerkers die op dat moment ineens nog een paar jaar door moesten werken, te kampen kregen met fysieke problemen.”
Fleur en haar collega’s bedachten daarom een gezondheidscheck, die iedere drie jaar bij medewerkers wordt uitgevoerd. Ze borduurden daarbij voort op een al bestaand medium: PMO (periodiek medisch onderzoek). “Dat is een soort APK voor het hele bedrijf. Werknemers worden onder andere onderzocht op longinhoud en gewicht. Ook wordt er een vragenlijst ingevuld. Een aantal uitkomsten hadden we verwacht, maar verrassend voor ons was bijvoorbeeld dat mensen op kantoor niet voldeden aan de beweegnorm.” Maatregelen volgden snel. Zo wordt er bij Dar nu een cursus aangeboden om te stoppen met roken, is er een kilometervergoeding in het leven geroepen voor fietsers en zijn er in het kantoor groene voetstappen aangebracht die het personeel stimuleren de trap te nemen in plaats van de lift.
Fleur benadrukt dat ze vooral aan preventie wil werken. “Onze werknemers zijn vaak een jaar of twintig als ze hier binnenkomen. Een groot deel daarvan blijft ook langere tijd bij ons werken. Het is dus ook in ons belang om goed voor onze medewerkers te zorgen. Als iemand op zijn zestigste een slechte rug heeft, is dat voor niemand goed. Daarom doen we tegenwoordig ook aan taakroulatie om te de effecten van zwaar werk te minimaliseren.” Fleur somt nog een aantal maatregelen op: “We hebben een bedrijfsfysiotherapeut bij wie medewerkers terecht kunnen. Ook kunnen werknemers bij mij of mijn collega’s aankloppen om te kijken hoe we het werk aangenamer kunnen maken en bieden we medewerkers aan een mbo-diploma te halen. Dat is goed voor de eigenwaarde en persoonlijke ontwikkeling en dat draagt uiteindelijk ook bij aan de gezondheid.”
Ook dit jaar deed Dar net als andere Nijmeegse organisaties weer mee aan de Vitaliteitsweek in oktober. Fleur noemt de editie van dit jaar zeer succesvol. “Op de eerste dag hadden we een fietsenmaker uitgenodigd. Medewerkers konden hun fiets in de ochtend op het kantoor achterlaten en na werktijd was-ie gerepareerd. Dat was een groot succes.”
“Verder kwamen er die week ook spelers van voetbalclub NEC Nijmegen langs om waterflessen uit te delen. Dat helpt niet alleen voor het bewustzijn om genoeg water te drinken, het is ook duurzamer dan al die plastic Spa-flesjes.”
Op andere dagen kwam de bedrijfsfysiotherapeut langs voor een extra gezondheidscheck, was er een coachingsbus en werd er fruit uitgedeeld. “Een paar jaar geleden zaten veel medewerkers niet te wachten op aandacht voor hun leefstijl. Nu moest de bedrijfsfysio personeel teleurstellen omdat het te druk was. Het gaat dus de goede kant op en op dat pad willen we verder. De datum voor de volgende Vitaliteitsweek, 12 t/m 16 oktober 2020, staat dan ook al groot in onze agenda.”
Voor HR-collega’s die ook iets willen doen aan de vitaliteit van medewerkers binnen hun bedrijf heeft Fleur vier tips:
- Begin met kleine stapjes. Wanneer je het roer compleet omgooit, stuit je op een hoop weerstand.Voorbeeld: Verban de frikandellen niet uit de kantine, maar zorg ook voor een gezonde warme maaltijd en serveer die vooraan het buffet. Dan blijven die frikandellen vanzelf liggen.
- Vraag aan je mensen wat ze zelf willen in plaats van het op je eigen bureaustoel te bedenken.Voorbeeld: Fleur en haar collega’s leek het een goed idee om een sportschoolabonnement aan te bieden. Maar daar zat het personeel niet op te wachten. Nu is er een kilometervergoeding voor fietsers en bestaat er al vier jaar een hardloopgroep.
- Spreek vanuit de zorg, dan bereik je meer.Voorbeeld: Stel vragen, informeer naar iemand en doe geen aannames. Dan bereik je meer dan wanneer je zegt: ‘Dat gaan we vanaf nu anders doen!’
- Goed voorbeeld doet volgen.Voorbeeld: Hoewel Fleur al jarenlang beleid maakte op het gebied van vitaliteit bij Dar, bewoog ze zelf veel te weinig. Op een dag besloot ze zich aan te sluiten bij het tweede loopgroepje van Dar. Iedere maandag vertrekken ze vanaf kantoor, zodat de rest van het personeel het kan zien en de stap om mee te doen kleiner is. Fleur is nu fanatiek en dat stimuleert haar nog meer om anderen te motiveren.
Elke maand deelt ‘Wij zijn groen, gezond en in beweging Nijmegen’ een verhaal over hoe professionals (samen)werken aan een gezonde stad met gezonde inwoners. Benieuwd naar eerdere verhalen? Laat je inspireren!