Streek op Tafel; bijdragen aan een toekomstbestendig voedsellandschap

donderdag 4 juli 2024

Lekker, gezond, lokaal en duurzaam eten op je bord! Op deze manier wil de ‘Streek op Tafel’ een bijdrage leveren aan een gezond en toekomstbestendig voedsellandschap.

Dit doen zij door een overzicht te bieden van initiatiefnemers zoals boeren, makers, winkels, restaurants, en overige bedrijven die bijdragen aan een ecologisch, economisch en sociaal duurzaam voedsellandschap. Ook vergroten zij de zichtbaarheid van de initiatiefnemers en delen ze hun verhaal. Daarnaast stimuleren ze verbindingen onderling, en tussen producerende en consumerende partijen.

‘Er zijn al veel mooie initiatieven in Nijmegen’, vertelt Martin Ruivenkamp, voorzitter van de Streek op Tafel. ‘Wij vinden het belangrijk om de bestaande initiatieven in kaart te brengen, zodat iedereen weet wie, wat, waar doet.’

Mooi initiatief, kan je meer vertellen over jullie platform?

‘Via een kaart kan je initiatieven in jouw buurt vinden. Daarnaast kan je ook filteren op productpakketten, zelf oogst initiatieven, horeca of winkels. Er is een overzicht van alle activiteiten en smaakroutes, en we organiseren fysieke activiteiten om inwoners, ondernemers en sociale maatschappelijke organisaties samen te brengen’, vertelt Martin enthousiast.

‘Men leert elkaar zo kennen én kan van elkaar leren. Ons doel is om de groep consumenten en initiatiefnemers die bijdragen aan het toekomstbestendige voedsellandschap te vergroten. Zo kunnen we de positie van hun activiteiten in regio Rijk van Nijmegen verstevigen.’

Kan je uitleggen hoe de initiatieven van het platform profiteren?

‘Door een overzicht te bieden van lokaal aanbod willen we bijdragen aan de ontwikkeling van kortere voedselketens. Mensen realiseren zich niet altijd hoe belangrijk het kan zijn om lokaal bij de boer te kopen: de producent kan hierdoor een eerlijke(re) prijs ontvangen; de consument krijgt verse en kwalitatief goede producten. Ook de voedselkilometers en verpakkingsafval wordt hiermee beperkt, en het stimuleert de lokale economie.’

En, als in het productie proces ook nog eens geen chemicaliën worden gebruikt komt dat de gezondheid van onze leefomgeving en onszelf ten goede. ‘Een win win’, zegt Martin met een knipoog.

‘Een gezond en toekomstbestendig voedsellandschap creëren we met elkaar, daarom is het belangrijk dat initiatieven samen kunnen werken en elkaar weten te vinden. Naast producerende partijen, is er ook plaats voor partijen die bijvoorbeeld de toegankelijkheid tot gezonde voeding proberen te vergroten. Door alle initiatieven aan te melden krijgt de missie van een gezonde leefomgeving meer kracht.’

Heb je hier een voorbeeld van?

‘Een mooi voorbeeld is het Huis van Compassie. Zij zochten een plek waar ze konden moestuinieren. Het Heerlijke Land wilde zich meer richten op maatschappelijke projecten. Door met elkaar in contact te komen hebben zij dit samen georganiseerd.’

Ook zijn we bezig met een samenwerking tussen een chefkok, producent en maatschappelijke organisatie. Kwetsbare groepen bereiden samen met een chef gezonde en betaalbare maaltijden, voor het hele gezin. Na de kooksessie lunchen ze samen. Zo vergroten we de toegang tot gezonde voeding, gaan we eenzaamheid tegen en helpen we ze met het ontwikkelen van gezonde eetgewoonten.’

En volgens mij doen jullie nog veel meer?

‘Ja dat klopt. Naast de samenwerkingen en verbindingen, tonen we ook het gezonde aanbod aan inwoners. Mensen willen vaak wel gezonder en lokaal eten, maar weten simpelweg niet waar ze dit kunnen vinden. Met dit platform vind je de boer om de hoek wel.’

Daarnaast, zijn we ook een aanspreekpunt. Je kan bij ons terecht met allerlei vragen en ideeën over voedselinitiatieven. We helpen bij het opzetten, uitvoeren, door ontwikkelen en uitbreiden van voedselactiviteiten. Alles met als doel om steeds meer initiatieven en inwoners te inspireren om mee te doen.’

Wat kunnen lezers van dit artikel zelf doen?

‘Kijk eens op de website of je lokale initiatieven in je buurt vindt, en ga er eens lang. Ook als je een leuke lunchplek zoekt zijn er inspirerende, lokale boeren te vinden waar je terecht kan. Een keer wat anders proberen is leuk, en zo support je ook nog de lokale boer.’

‘Als organisatie kan je ook nadenken waar je bijvoorbeeld lunch inkoopt voor de kantine, of hier meer circulariteit in kan toepassen. Door het aanbod en processen aan te passen creëer je meer vraag naar lokaal, duurzaam geproduceerd voedsel. Zo kunnen organisaties gezamenlijk een statement maken.’

‘Het streven naar een gezond en toekomstbestendig voedsellandschap is een grote opgave, maar iedereen kan met kleine stapjes toch bijdragen. Dus bezoek de website www.destreekoptafel.nl en laat je eens verrassen door het lokale aanbod!’

Voel jij ook die behoefte om Nijmegen groener en gezonder te maken?