‘Van de bank af’ door bijzonder project

donderdag 31 januari 2019

Jongeren hervinden ritme bij Rapiditas  

Liesbeth Meij is jobcoach én hovenier bij tennisvereniging Rapiditas. Ze telde één en twee bij elkaar op en kwam tot een traject om jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt letterlijk en figuurlijk weer in beweging te krijgen. Marko is een van die jongeren. Samen met Liesbeth vertelt hij hier meer over.

Werkplek 

Een tijdlang zat Marko thuis. “Ik had problemen in de privésfeer en raakte zelfs overspannen. Daarna was het niet makkelijk om nieuw werk te vinden.” Nu is dat dan toch gelukt. Via een bijzonder traject, bedacht door Liesbeth, en succesvol uitgevoerd op tennisvereniging Rapiditas. Liesbeth: “Als jobcoach bij Jobstap begeleid ik mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij hun terugkeer in een baan. We plaatsen onze cliënten bij een bedrijf en vervolgens coach ik ze totdat ze hun werkritme en hun draai gevonden hebben. Daarnaast onderhoud ik op mijn tennisvereniging het groen. Zo kwam ik op het idee: waarom zou ik niet zelf een werkplek creëren voor onze cliënten en hen daar zelf begeleiden? Zo gezegd, zo gedaan.”

Ritme

Voor het project selecteerde Liesbeth een groep van vijf cliënten die twee keer per week aan het werk ging op de vereniging Rapiditas. Liesbeth: “Het is een groot park, er is hier altijd wel wat te doen”. Voor Marko was het een ideale oplossing: “Ik werkte al in het groen. Het is mijn vak, maar het ging even niet. Dankzij dit traject heb ik een opstapje kunnen maken. Het is een veilige omgeving. Ook wat rustiger. Vanuit niet-werken is het een te grote stap naar een betaalde baan. Meteen volledig meedraaien gaat niet. En je kunt in een bedrijf niet zeggen: jongens, ik doe het even wat rustiger aan. Dat gaat niet. En hier kun je dat wel opbouwen.” Liesbeth: “De eerste stap is: van de bank af komen. De afspraak was: om kwart voor negen krijg je koffie, om negen uur beginnen we. Ritme opbouwen. De een pakt dat sneller op dan de ander.”

Extraatje

Liesbeth: “We zitten hier op een tennisclub, dus als het goed weer was, zeiden we soms: hup omkleden en even een balletje slaan”. Marko: “De combinatie met tennis vond ik hartstikke leuk. Dat maakt het nog actiever. Het voelde als een soort beloning. Een extraatje. Ik keek er wel naar uit.” Liesbeth: “In de ochtend zijn hier vaak wat ouderen aan het tennissen. En af en toe een groepje rolstoelers dat aan het trainen is. Daar hadden we leuk contact mee. Het is goed voor deze jongens dat ze eens onder andere mensen komen en zulke voorbeelden meekrijgen.”

Inzicht

Twee cliënten hebben inmiddels een betaalde baan. Marko: “Dit traject geeft ook inzicht. Liesbeth blijft straks mijn coach en zij weet nu waar ik soms tegenaan loop. Ze kent mij. Dat is fijn.” Liesbeth: “Dit is een mooi traject om te ontdekken of de jongens werk aan kunnen. Twee jongens van de eerste groep redden dat niet. Die zijn nu naar dagbesteding gegaan. Maar ook dat is een resultaat.”

Dagbesteding

De opzet smaakt naar meer. Liesbeth: “Als reïntegratiebureau kijken wij primair wat iemand nodig heeft om weer aan het werk te komen en wat een geschikte plek zou zijn. Maar er zijn ook jongeren voor wie dat helemaal niet haalbaar is. Daarom wil ik deze werkplaats ook geschikt maken voor arbeidsmatige dagbesteding. Want ook voor die jongeren is het ongezond om de hele dag thuis te zitten. Dan wordt het een gecombineerde oplossing: én begeleiden naar werk én dagbesteding. Dat zou ik hier graag vier of vijf dagen in de week doen.”

Wil jij ook mensen activeren? Drie tips van Liesbeth: 

  1. Betrek anderen bij je plannen; je hoeft niet alles alleen te doen.
  2. Maak de activiteit laagdrempelig; zorg dat de deelnemers zelf niets hoeven te regelen of mee te nemen (Rapiditas stelde rackets, schoenen en ballen beschikbaar).
  3. Geef elke deelnemer persoonlijke aandacht; dan blijven ze langer meedoen.

Fotografie: Mika Kraft

Voel jij ook die behoefte om Nijmegen groener en gezonder te maken?