Van Tuin Tot Bord Junior: samen oogsten, koken en eten!

maandag 6 januari 2025

Van Tuin Tot Bord Junior (VTTB Junior) laat kinderen op een speelse manier kennismaken met gezond eten. Vanuit de preventiegelden van GGIB werden er het afgelopen jaar naschoolse activiteiten georganiseerd voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Ze kwamen op verschillende locaties in Nijmegen samen om te oogsten, koken, eten en vooral samen te ontdekken.

twee kinderen snijden groente in een keuken

Zelf doen!

In de wijken Nijmegen Midden, Zuid en Lindenholt leren kinderen waar hun eten vandaan komt, hoe groente groeit en wat je ermee kunt maken. Ze gaan de moestuin in om te oogsten, maken kennis met verschillende smaken en bereiden onder begeleiding heerlijke gerechten.

‘Kinderen leren eenvoudige dingen zoals: hoe groeit een aardappel of hoe schil je een (aard)appel of snipper je een ui? Het enthousiasme en de verwondering zijn altijd groot. Een oranje wortel uit de grond trekken? Wauw! Plotseling een broccoli aan een grote struik ontdekken? Gaaf!’, vertelt Romilda (begeleider).

Kinderen proeven meer

En als je die groentes dan zelf mag oogsten, snijden en er samen een soepje van kookt in een grote heksenketel boven het vuur, dan is het een stuk minder eng om er eens van te proeven’, zegt Romilda met een glimlach.

Het enthousiasme onder de kinderen is ook groot. Tijdens een kookactiviteit vertelde een meisje “Ik wil chefkok worden dus ik ben blij dat ik hier elke week kan koken!” Romilda merkt hoe waardevol deze momenten zijn: “Kinderen durven veel meer te proeven als ze zelf betrokken zijn bij het bereiden van het eten. Je ziet hun zelfvertrouwen groeien.”

De activiteiten van VTTB Junior hebben niet alleen effect op de kinderen, maar ook op hun ouders. Veel ouders vertellen dat hun kinderen thuis ineens andere dingen durven te eten.

Verbinding en gezonde voeding voor de hele wijk

VTTB Junior is onderdeel van het bredere initiatief ‘Van Tuin Tot Bord’ en ze richten zich op alle bewoners van Nijmegen. Het draait om gezond eten, duurzaamheid en samenkomen. In de wijken worden moestuinen onderhouden waar groente, kruiden en bloemen worden geteeld. Met de verse oogst bereiden buurtbewoners en vrijwilligers maaltijden voor buurtrestaurants en buurtgenoten.

‘Van Tuin Tot Bord’ is een sociaal ondernemend initiatief dat bewoners verbindt en laat zien hoe gezond eten een positieve invloed kan hebben op de wijk. Bij elke maaltijd staan ontmoeting en verbinding centraal, net als bij de activiteiten voor kinderen.

Jong Gezond en in Beweging

Vanuit de beweging ‘Jong Gezond en in Beweging’ streven we ernaar om de gezonde keus de makkelijk keus te laten zijn op alle plekken waar kinderen komen. De activiteiten van de VTTB Junior dragen hier sterk aan bij. We vinden het belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd leren over gezond eten. Samen oogsten, koken en eten zijn hier een goed voorbeeld van!

Voel jij ook die behoefte om Nijmegen groener en gezonder te maken?