Detour: Een game om jongeren te helpen stoppen met roken
maandag 2 december 2024
donderdag 28 april 2022
Elke woensdagochtend is het druk op sportcomplex De Eendracht, dat naast het N.E.C. stadion in het Nijmeegse Goffertpark ligt. Zo ook deze dag. De Walking Sports Academy is in volle gang. Onder begeleiding van sportdocenten van de gemeente en stagiaires van het ROC komen inwoners hier om te sporten: voetballen, stoelgymmen, bootcampen en, vanaf begin mei 2022, wandelen voor de Nationale Diabetes Challenge! N.E.C., de gemeente Nijmegen en ROC Nijmegen hebben de handen ineen geslagen om inwoners laagdrempelig, veilig én met oog voor het sociale aspect in beweging te brengen.
Bart de Lange is projectcoördinator van N.E.C. Maatschappelijk en Karlijn Groeneveld is buurtsportcoach bij de gemeente Nijmegen. “De Walking Sports Academy is begonnen met een voetbalteam voor vijftigplussers”, vertelt Bart, “maar inmiddels hebben we het beweegaanbod verbreed, zowel in activiteiten als in leeftijd, omdat die behoefte er was. Als nieuwste activiteit voegen we daar wandelen voor de Nationale Diabetes Challenge aan toe.” Karlijn vult aan: “We zijn hier op de juiste plek, met het Goffertpark als prachtige wandelomgeving. We hopen dat er een of meer wandelgroepen uit voortkomen die ook ná de challenge blijven doorwandelen.”
De doelen en doelgroepen van de Nationale Diabetes Challenge komen overeen met die van de Walking Sports Academy. Het gaat om inwoners die extra stimulans en ondersteuning kunnen gebruiken bij het in beweging komen, en dit ook graag laagdrempelig en veilig en met begeleiding doen. Daar komt bij dat het wekelijks samen in een groep bewegen ook een sociale activiteit is. Dat is op deze woensdagochtend goed te merken als na het uur sporten de kantine van De Eendracht volstroomt met deelnemers die gezellig napraten met een kopje koffie erbij.
Deelnemers Loet van Eldik en Jannie Schönhage schuiven aan bij Bart en Karlijn. Loet voetbalt in het ‘OldStars’ team van de Walking Sports Academy. Hij slaat liefst geen week over, tenzij hij op vakantie is. “Ik ben gepensioneerd en vind het heerlijk, dit uurtje in de week. Lekker voetballen, en een beetje slap ouwehoeren natuurlijk”, knipoogt hij. Jannie lacht: “Dat laatste gebeurt bij de mannen meer dan bij de vrouwen!” Zij doet sinds een jaar mee aan de bootcamp. “Als ik alleen moet gaan sporten, is dat toch een drempel. Hier ken ik de mensen. En je kunt alles op je eigen tempo doen, dat is het mooie. Het is prettig dat er veel begeleiders zijn. Zij kijken echt naar de persoon.”
Loet is tevreden als voetballer en Jannie vindt het bootcampen fijn. Dat er voor de Nationale Diabetes Challenge nu ook wandelgroepen worden opgericht vanuit de Walking Sports Academy vinden ze een logische stap. Wandelen is voor heel veel mensen geschikt – ook voor mensen die niet gewend zijn om te bewegen of die gezondheidsklachten hebben. En hoe meer zielen, hoe meer vreugd! Bart: “We creëren hier bewust een community. Door een goede organisatie en begeleiding te bieden, zorgen we ervoor dat de deelnemers terug blijven komen. En uiteraard is ons doel om meer inwoners van de regio Nijmegen te bereiken en zo de community uit te breiden.” Laagdrempelig, verbindend én gericht op een duurzame gedragsverandering dus. Karlijn: “Deze aanpak binnen een uitgelezen beweegomgeving als de Goffert heeft echt meerwaarde.”
Begin mei gaat voor het 7e jaar op rij de Nationale Diabetes Challenge van start. De afgelopen jaren is de Nationale Diabetes Challenge een effectieve interventie gebleken voor mensen met (pre)diabetes. De challenge duurt 20 weken, waarbij de deelnemers wekelijks met elkaar wandelen onder begeleiding van beweeg-, zorg- en welzijnsprofessionals uit hun buurt. Met als doel: een veilige en sociale setting creëren waarin de deelnemers eenvoudig in beweging komen en aan hun gezondheid werken.
In verschillende Nijmeegse stadsdelen zijn er dit jaar wandelgroepen die meedoen aan de challenge. Daarbij is iedereen die dat wil – met en zonder diabetes – van harte welkom! Deelnemers kunnen zichzelf opgeven of aangemeld worden door bijvoorbeeld de huisarts of andere professionals uit de wijk.
Het gaat om de volgende initiatieven, waarbij je contact kunt opnemen met de contactpersonen voor meer informatie of om mensen door te verwijzen: Nationale Diabetes Challenge Walking Sports Academy/Goffert: contactpersoon is buurtsportcoach Karlijn Groeneveld: k.groeneveld@nijmegen.nl; Nationale Diabetes Challenge Lindenholt: contactpersoon is buurtsportcoach Janneke Verwoert: j1verwoert@nijmegen.nl; Nationale Diabetes Challenge Centrum: contactpersoon is gezondheidsmakelaar Nicolette Broekhuisen: nbroekhuisen@ggdgelderlandzuid.nl; Nationale Diabetes Challenge dorp Oosterhout/Nijmegen-Noord: contactpersoon is docent fysiotherapie aan de HAN Bastiaan Koekoek: spark@onsgezondheidserf.nl.