Als je vraagt waar kinderen aan denken bij uit eten gaan, dan zullen ze niet gelijk ‘gezond eten’ antwoorden. Net als kinderen vinden volwassenen uit eten gaan een beleving. Ze denken aan plezier maken en genieten. Maar waarom zou dat niet samen gaan met gezond eten?
De meeste mensen weten dat voedsel van fastfoodbedrijven niet goed is voor hun gezondheid. Maar wist je dat het eten in een restaurant soms net zo ongezond kan zijn als fastfood? Onderzoek heeft aangetoond dat gerechten in restaurants ongezond kunnen zijn door de grote porties en overmatig gebruik van zout, boter en olie in de bereiding van het gerecht. Daarnaast worden groenten vaak als bijgerecht gezien, terwijl vlees en vis de hoofdrol hebben.
Kindermenu’s
De situatie is nog erger bij kindermenu’s… Meer dan 90% van de kindermenu’s zijn ongezond. Ze bestaan vaak uit gefrituurde gerechten met suikerhoudende dranken en de groente ontbreken. Van de ouders beoordeelt 70% het klassieke kindermenu als ongezond en 65% geeft aan dat de horeca meer aandacht moet besteden aan gezondere voeding. Vanuit ‘Wij zijn groen, gezond en in beweging’ willen we dit ook graag anders zien!
Samen met restauranthouders, koks, de Kinderraad, basisscholieren, een culinair adviseur van de Sligro en Kidsproof Nijmegen zijn we het project ‘Zet Vetlekker op de Kaart!’ gestart in 2018/2019. Koks zijn de klas in gegaan om informatie op te halen van kinderen. Wat vinden zij lekker, gezond, leuk en aantrekkelijk? En hoe moet dat terugkomen in een gerecht. Vervolgens ging de kok aan de slag en kwamen de kinderen op bezoek in de restaurants voor proefsessies. Uit de gerechten die de koks hadden gemaakt, kozen zij hun favoriete gerecht: een gezonder en lekker alternatief voor het klassieke kindermenu! De restauranthouders zetten vervolgens een VetLekker kindermenu op de kaart.
Vervolg
Ook de komende jaren hopen we weer samen te werken met bestaande en nieuwe restauranthouders en scholieren uit de regio Nijmegen aan een vervolg van ‘Zet VetLekker op de Kaart!’ Uiteindelijk willen wij dat alle restauranthouders een gezonder alternatief voor kinderen op de menukaart hebben staan.
Onderzoek
Het doel van het onderzoek van de eerste editie van ‘Zet VetLekker op de Kaart!’ was om van Nijmeegse kinderen informatie te verzamelen over hoe zij aankijken tegen gezonde voeding, uit eten gaan, wat lekkere groente is en hoe restaurants een VetLekker menu kunnen maken. Daarnaast richtte een ander onderzoek zich op hoe restaurants deze gezondere kindergerechten kunnen presenteren en promoten, zodat ouders en kinderen ze ook kiezen. Kijk op onze factsheets voor Tips & tricks en onderzoeksbevindingen. Daarnaast is er een handleiding gemaakt voor andere gemeenten die hiermee aan de slag willen. Deze onderzoeken zijn uitgevoerd in samenwerking met de Radboud Universiteit en de Hogeschool Arnhem en Nijmegen.
Meer weten over het project?
Of wil je meedoen als restauranthouder, school of student? Neem contact op met Bernadette Janssen-de Bondt (projectleider GGD Gelderland-Zuid) of Kris Bevelander (onderzoek).
Bronnen:
- Batada, A., Bruening, M., Marchlewicz, E. H., Story, M., & Wootan, M. G. (2012). Poor nutrition on the menu: Children’s meals at America’s top chain restaurants. Childhood Obesity, 8(3), 251-254.
- Robinson, E., Jones, A., Whitelock, V., Mead, B. R., & Haynes, A. (2018). (Over)eating out at major UK restaurant chains: Observational study of energy content of main meals. Britsh Medical Journal, 36(3), 1-8.
- Postma, M. (2018). Is het kindermenu nog van deze tijd? Geraadpleegd van https://www.voedingnu.nl/Nieuws/Is_het_kindermenu_nog_van_deze_tijd- 180926165952
- Todd, J. E., Mancino, L., & Lin, B. H. (2010). The impact of food away from home on adult diet quality. Geraadpleegd van https://www.ers.usda.gov/webdocs/publications/46352/8170_err90_1_.pdf
- Wootan, M.G., Batada, A., & Marchlewicz, E. (2008). Kids’Meals: Obesity on the menu. Geraadpleegd van https://cspinet.org/sites/default/files/attachment/kidsmeals-report.pdf
- Zoumas-Morse, C., Rock, C. L., Sobo, E. J., & Neuhouser, M. L. (2001). Children’s patterns of macronutrient intake and associations with restaurant and home eating. Journal of the American Dietetic Association, 101(8), 923-925.