In 2022 zijn er zeven projecten gefinancierd door de preventiegelden van GGIB: Fitcoins, Fitnaz, Gesond & Gesellig, Les(s) stress, Moestuin Kinderboerderij Goffert, Moestuinen migrantenouderen en Samen Spelen. Middels persoonlijke interviews zijn de projecten geëvalueerd. Hieronder is een samenvatting te vinden van het rapport. Wil je het hele rapport ontvangen, mail naar info@ggibnijmegen.nl.

Samenvatting

Een aantal projecten richten zich op een specifieke doelgroep van de Nijmeegse samenleving, bijvoorbeeld vrouwen die een gecompliceerde zwangerschap hebben gehad (Fitnaz), studenten (Les(s) stress) of ouderen (Moestuinen migrantenouderen en Samen Spelen). Ook is er een aantal projecten dat een bredere doelgroep aanspreekt (Fitcoins, Gesond & Gesellig en Moestuin Kinderboerderij Goffert).

De projecten hebben verschillende successen ervaren. Zo hebben sommige projecten gezorgd voor meer bewustwording omtrent gezondheid (Fitnaz, Gesond & Gesellig, Les(s) stress). Ook zijn er projecten die de verbinding tussen inwoners van Nijmegen vergroot hebben (Moestuin Kinderboerderij Goffert en Moestuinen migrantenouderen) of het inzicht hebben opgeleverd dat fysieke workshops het sociaal netwerk van ouderen van Nijmegen sterk houden (Samen Spelen). Er zijn verschillende projecten waar expliciet naar voren komt dat de deelnemers zeer blij worden van het project (Fitcoins en Moestuin migrantenouderen).

De organisatoren zijn naast successen ook enkele barrières tegengekomen. Zo waren er twee projecten die moeite hadden met het werven van deelnemers (Fitnaz en Samen Spelen) of het betrokken houden van deelnemers (Fitcoins). Ook werden de eerste fase van het project en de weekenden als tijdrovend ervaren (Les(s) stress en Moestuin Kinderboerderij Goffert), bijvoorbeeld om de moestuin te bewateren. Bij Les(s) stress heeft dit ervoor gezorgd dat er geen uitgebreide implementatie heeft plaatsgevonden. Bij het Fitcoins-project hadden sommige deelnemers moeite met het gebruik van een app. Ook was er een project dat moeite had met het bedenken van activiteiten door het leeftijdsverschil of bleek de vooraf bedachte locatie niet altijd geschikt voor de lezingen binnen het project (Moestuinen migrantenouderen). Tot slot was er een project (Gesond & Gesellig) dat moeite had met de borging van het project.

De meeste projecten benoemen het GGIB-netwerk als meerwaarde. Dit maakt snel contacten leggen mogelijk waardoor samenwerkingen makkelijker aangaan kunnen worden. Daarbij geven veel partners aan dat de samenwerking tussen de partners goed verliep. Bij de werving had soms meer gebruik gemaakt kunnen worden van het GGIB-netwerk. Een aantal projecten hebben ook nog ‘extra’ samenwerkingen buiten het GGIB-netwerk om, die verliepen meestal ook goed. Desondanks geven ze bij een van de projecten aan dat ze het verwachtingsmanagement met de vrijwilligers in het vervolg beter willen afstemmen.

Naast het feit dat het netwerk van GGIB als meerwaarde gezien wordt, geven de organisatoren van alle projecten ook aan dat de financiering vanuit GGIB ervoor gezorgd heeft dat het project tot stand gekomen is. Ook de bijeenkomsten met de organisatoren worden als positief ervaren. Sommige partners geven aan dat GGIB hen toch nog meer zou kunnen bieden. Ze hebben vooral behoefte aan sturing en informatie op het gebied van borging van het project: hoe kun je dit het beste aanpakken, en op welke manier kun je de financiering regelen? Eventueel kan dit in een volgende bijeenkomst een thema zijn. Sommige projecten zijn na dit jaar afgelopen (Fitnaz, Le(s) stress en Samen Spelen), waar de overige projecten langer doorgaan al dan niet zelfvoorzienend of met alternatieve financiering.

Wil je het hele rapport ontvangen, mail naar info@ggibnijmegen.nl.

Een selectie van onze partners

Voel jij ook die behoefte om Nijmegen groener en gezonder te maken?